Mooie nagels, scherpe prijzen

Maar wie betaalt de prijs?

De waarheid achter verdacht lage prijzen in nagelstudio’s en -salons is soms afschuwelijk. In Nederland zijn duizenden mensen namelijk dagelijks slachtoffer van uitbuiting in nagelsalons. Zij worden vaak onder valse voorwendselen en onder bedreiging van geweld gedwongen te werken. Ze werken onder slechte omstandigheden en maken extreem lange dagen voor weinig geld. 

Zorgwekkende signalen

Volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel zijn er ‘zorgwekkende signalen in Nederland. Die wijzen op een hoog risico op misstanden en mensenhandel bij dit soort salons’. Het aantal nagelsalons in Nederland is de afgelopen jaren fors gestegen. Volgens de Nationaal Rapporteur kan iedereen een salon openen. Er worden lage prijzen gehanteerd en er zijn medewerkers met een mogelijk kwetsbare verblijfstatus. Bij dit soort bedrijven is mensenhandel gevonden in veel omringende landen. Zoals België, Spanje en Engeland.

Mensenhandel is een van de grootste sociale misstanden van onze tijd. Mannen, vrouwen en kinderen worden worden gedwongen om als slaaf te werken. Zij zijn volledig beroofd van hun vrijheid en mensenrechten. Er zijn meer dan een miljoen slachtoffers in Europa. Een humanitaire ramp met verwoestende gevolgen voor de slachtoffers en hun families. Daarom voert het Leger des Heils campagne tegen mensenhandel en uitbuiting.

De waarheid achter verdacht lage prijzen in nagelstudio’s en -salons is soms afschuwelijk. In Nederland zijn duizenden mensen namelijk dagelijks slachtoffer van uitbuiting in nagelsalons.

Wat kun jij doen?

Wees alert op de omstandigheden waaronder jouw nagels ‘gedaan’ worden. Dit zijn  signalen die kunnen duiden op misstanden:

  • Er zijn veel medewerkers aan het werk in de nagelsalon;
  • Er is slechte ventilatie en er hangt een sterke chemische geur die op je longen slaat;
  • Slechte hygiëne, materialen worden niet of slecht schoon gemaakt voor ze op een nieuwe klant worden gebruikt;
  • Medewerkers lenen materialen van elkaar;
  • Overmatig gebruik van de elektrische frees op natuurlijke nagels;
  • Een onjuiste, pijnlijke en grove verwijdering van de kunstnagels;
  • De nagelsalon hanteert zeer lage prijzen ten opzichte van andere aanbieders;
  • Medewerkers spreken geen Engels of Nederlands en maken nauwelijks contact;
  • Medewerkers verblijven onder slechte omstandigheden in het bedrijfspand of worden elders slecht gehuisvest.

Het Nagelgilde

Brancheorganisatie het Nagelgilde betreurt de misstanden betreffende mensenhandel en uitbuiting in de nagelbranche en verzoekt de overheid om hier meer toezicht en controle op uit te oefenen via de inspectie van SZW. Zij zeggen: stel niet alleen bij meldingen een onderzoek in, maar voer ook controles uit zonder meldingen. Slachtoffers durven zich niet te melden. Ook zijn ze vaak de taal niet machtig, en weten de weg naar de juiste instanties niet om uit deze positie te komen.

“De inspectie van SZW zou onderzoek moeten doen bij een vermoeden van uitbuiting of mensenhandel. Net zoals ze dit bijvoorbeeld bij het AMK (Algemeen Meldpunt Kindermishandeling) doen. Als klanten van salons een vermoeden hebben, kunnen zij dit neerleggen bij de inspectie van SZW, en dit vermoeden zou voldoende moeten zijn voor een eerste onderzoek.”

Migranten zijn extra kwetsbaar voor uitbuiting. Maar ook Nederlanders kunnen slachtoffer worden van mensenhandel. Uitbuiting in de nagelsalons komt vaker voor dan je denkt!

Wil je eerst meer informatie over dit onderwerp lezen?

Heb je vermoedens van mensenhandel en/of uitbuiting in de prostitutie? Kijk dan op de wegwijzer mensenhandel. Daar staan tips om iets met die vermoedens te doen richting politie of CoMensha.