Klus geklaard voor een prikkie

Maar wie betaalt de prijs?

Uw verbouwing gefixt voor zo weinig geld? Dat klinkt bijna te goed om waar te zijn. En dat is het ook. De waarheid achter verdacht lage prijzen voor (ver)bouw- en renovatieklussen is soms afschuwelijk. In Nederland zijn  duizenden mensen namelijk dagelijks slachtoffer van arbeidsuitbuiting. Zij worden vaak onder valse voorwendselen en onder bedreiging van geweld gedwongen te werken. Ze werken onder slechte omstandigheden en maken extreem lange dagen voor weinig geld.

De handel in mensen met als doel hen als goedkope arbeidskrachten aan het werk te zetten in Europa groeit. In andere landen zoals België, Groot-Brittannië, Portugal, Cyprus en Servië komt mensenhandel met dit doel inmiddels vaker voor dan mensensmokkel voor seksuele uitbuiting. De meeste slachtoffers zijn mannen, die worden uitgebuit in de bouwsector, land- en tuinbouw en visserij. In Nederland groeit deze vorm van uitbuiting ook snel. 

Wat kun jij doen?

Wees alert op de omstandigheden waaronder jouw (ver)bouwklus wordt uitgevoerd. Dit zijn signalen die kunnen duiden op misstanden:

  • Werknemers hebben extreem lange werkdagen;
  •  Ze mogen geen pauze nemen;
  • De aannemer hanteert zeer lage prijzen ten opzichte van andere aanbieders;
  • Medewerkers spreken geen Engels of Nederlands en maken nauwelijks contact;
  • Medewerkers worden verbaal en/of fysiek slecht behandeld. Migranten zijn extra kwetsbaar voor uitbuiting. Maar ook Nederlanders kunnen slachtoffer worden van mensenhandel. Uitbuiting komt vaker voor dan je denkt!
  • Vind jij ook dat mensenhandel en uitbuiting in Nederland moeten stoppen?

Wil je eerst meer informatie over dit onderwerp lezen?

Heb je vermoedens van mensenhandel en/of uitbuiting in de prostitutie? Kijk dan op de wegwijzer mensenhandel. Daar staan tips om iets met die vermoedens te doen richting politie of CoMensha.