Dagverse goedkope groenten op je bord

Maar wie betaalt de prijs?

Heerlijk al die verse landbouwproducten vers op je bord, en dat voor die prijs! Dat klinkt bijna te goed om waar te zijn. En dat is het vaak ook. De waarheid achter verdacht lage prijzen voor landbouwproducten is soms afschuwelijk. In Nederland zijn duizenden mensen namelijk dagelijks slachtoffer van arbeidsuitbuiting. Zij worden onder valse voorwendselen en onder bedreiging van geweld gedwongen te werken. Ze werken onder slechte omstandigheden en maken extreem lange dagen voor weinig geld.

De uitbuiting van mensen die als goedkope arbeidskrachten aan het werk worden gezet, groeit. In Europese landen als België, Groot-Brittannië, Portugal, Cyprus en Servië komt mensenhandel met dit doel inmiddels vaker voor dan mensensmokkel voor seksuele uitbuiting. De meeste slachtoffers zijn mannen, die worden uitgebuit in de bouwsector, land- en tuinbouw en visserij. In Nederland groeit deze vorm van uitbuiting ook snel. 

Goedkope Champions

WAT KUN JIJ DOEN?

Wees alert op de omstandigheden waaronder jouw groenten worden verbouwd. Dit zijn  signalen die mogelijk kunnen duiden op misstanden:

  • Werknemers hebben extreem lange werkdagen;
  •  Ze mogen geen pauze nemen;
  • De prijzen zijn extreem laag ten opzichte van andere aanbieders;·     
  • Medewerkers spreken geen Engels of Nederlands en maken nauwelijks contact;
  • Medewerkers worden verbaal en/of fysiek slecht behandeld;

Migranten zijn extra kwetsbaar voor uitbuiting, maar ook Nederlanders kunnen slachtoffer worden van mensenhandel. Uitbuiting komt vaker voor dan je denkt!

Wil je eerst meer informatie over dit onderwerp lezen?

Heb je vermoedens van mensenhandel en/of uitbuiting in de prostitutie? Kijk dan op de wegwijzer mensenhandel. Daar staan tips om iets met die vermoedens te doen richting politie of CoMensha.